Poreklo sazvežđa Veliki Medved (Ursa Major)

"Ubica retko poziva svedoke na mesto zločina. Osude za ubistva se uglavnom dobijaju na temelju dokaza. Analogija sa Velikim Medvedom (Ursa Major) leži samo u činjenici da nemamo direktne dokaze o njegovom poreklu i svaki pokušaj da se dokaže kako, kada i gde je ime konstelacije nastalo zavisi od indirektnih dokaza"
                                                                                            Davis, George A., Jr.  (Popular Astronomy, Vol. 54)




O ovom pitanju su raspravljali mnogi naučnici i dati su neki vrlo značajni odgovori, od "bolesti  jezika“ do karakteristika samih medveda!

Nasuprot tvrdnjama gotovo svih pisaca koji tvrde da je Veliki Medved nastao u drevnom Vavilonu, to definitivno nije istina jer se sazvezdje među Sumercima, Akadjanima,  Vaviloncima i Asircima zvalo MUL MAR-GID-DA,  "konstelacija dugih krugova ".

Poznato je da Egipćani "nisu imali medveda" da su nazivali Velikog Medveda Khepesh,   "butina" ili "volovska noga" i   Mesekhti   ili   
Meskheti,   "bik" ili "napadač".

Imena   Velikog Medveda među Kinezima  je  (Pih Tov,  "severni grm“),  Arapima (Banat an-Ndsh al-Kubra,   "ćerke velikog starog ") i Perzijanci (Haptoiringa, “sedam  prestola"). 

Trebamo biti upoznati da do sada ime ne upućuje na životinju bilo koje vrste.  Iako Teutonske i druge severne zemlje,   kao u Europi i Aziji, imaju mnogo medveda u mitovima i legendama,   i možda u kultu, nikad ga ne koriste kao ime sazvežđa.   Veliki Medved je opšte poznat kao kola, vagon ili vozilo neke vrste.

I tako, kroz proces eliminacije, dolazimo do zaključka da su sazvežđe izvorno zvali Medved ili Indusi ili Grci.   

Homer je poznavao Velikog  Medveda kao arctos i hantaksa, ("medved" i "kola").   Ovo je najranije spominjanje sazvežđa Veliki Medved.   

"Očigledno" da je naziv kola poreklom iz Sumera ali odakle je došao Medved? I ovde naše putovanje postaje pomalo teško.  Nekoliko naučnika koji se bave Arijevskim jezikom i mitologijom došli su do teorije kako se među Indo-Evropljanima pojavio naziv.   Ovaj argument, ukratko, objašnjava naziv  na sledeći način:
   - F. Mak Muller, u uvodu na temu, kaže “Kad nastane reč, koja se prvi put koristi metaforički, bez jasnog značenja, postoje koraci koji vode od njenog izvornog do metaforičkog značenja, tu je opasnost od mitologije jer kad god su ti koraci zaboravljeni   i veštački koraci postavljeni na njihova mesta, dobijamo mitologiju,ili, ako mogu   tako   
da  kažem,  “bolesni jezik”, koji se odražava kako na verska tako i na ostala shvatanja." Zatim ilustruje ovu "bolest jezika" kroz poreklo sazvežđa Veliki Medved kod Grka i Rimljana. On koristi Sanskritski koren rik, što znači "biti svetli ili sjajni" i kaže da je od njega bilo moguće formirati derivat riktam,   u smislu “osvetljeno”   ili “svetlo. "   
Kaže da ovaj oblik ne postoji u sanskritu, ali  da "možemo poznati"   u rikshi  isti koren rik .  Riksha, u smislu svetla je postalo ime medveda, i ako je teško reći iz kojeg razloga, bilo iz njegovih svetlih očiju ili zbog njegovog brilijantno žućkastog krzna. Isti je naziv dat na sanskrtu za  najsvetlije zvezde.
Postoji pasus u Rg Vedama (I. 24. 10) gde se reč pojavljuje a prevedena je kao "ove zvezde", a ne "ovi medvedi", a zatim nas podseća da "očigledno bez rime ili razloga” isto sazvežđe zovu medved Grci i Rimljani, arktos i ursa. Očigledna je sličnost između kola, vagona ili vozila ali odakle medved? I tako se dogodilo da su Grci napustili svoju staru postojbinu i naselili su se u Evropi a zadržali su ime Arktos prema istoimenoj zvezdi  ali ne znajući zašto je sazveždje izvorno dobile to ime Arktoi “medvedi” ali su prestali govoriti o njima kao o   arktoima, ili o medvedima u množini i govorili su o njima kao o Medvedu, o Velikom Medvedu, dodajući (ouros) dobili su naziv Arcturus i zaključuje raspravu na sledeći način:
“Tako se ime arktičke regije temelji na pogrešnom tumačenju imena od pre nekoliko hiljada godina u Srednjoj Aziji i dobija pitanje za mnoge promatrače ovih sedam velikih  zvezda, zašto se zovu Medved."

Nema ni najmanjeg dokaza da su Indusi ili bilo ko drugi, uključujući Grke,   ikada nazvali sedam najsjajnijih zvijezda u sazvežđu Ursa Major medvedom  ili sedam medveda, i biće zabelženo da je Muller sam u prolazu   gore navedene, riječi preveo kao "zvezde”.

Za sada ostajemo još uvek u staroj Grčkoj a pomoć iz Indije ćemo potražiti kasnije. Bilo da nalazimo nešto u istoriji, mitu ili kultu to  će nam pomoći da rešimo naš problem.   
Verujem   da odgovor leži u mitu o Kalisti.   Ukratko:
Kalista je bila ćerka Arkadskog kralja Lukana kao i Artemidina pratilja. Prepoznajući lepotu Kaliste, Zevs je, kako bi joj se približio, uzeo oblik boginje Artemide i tako je zatrudnela. Dok se kupala u šumskom jezeru, boginja Artemida je videla posledice susreta Zevsa i Kaliste i oterala je iz svoje pratnje. Napuštena Kalista lutala je šumama i brdima i rodila je svoga sina Arkada. Hera, Zevsova supruga, kada je saznala da ju je suprug prevario prekrasnom Kalistom, iz osvete je pretvorila Kalistu u medveda. Arkad, kada je jednom prilikom video medveda, zategao je luk ali Zevs, znajući da je to pretvorena Kalista, nije dopustio svom sinu da ubije svoju majku, ali kako jedan bog ne može donositi odluke iznad drugog boga, pretvorio je i Arkada u medveda, a onda ih je oboje postavio na nebo kao sazveždja Velikog i Malog Medveda.
S obzirom na ovaj mit o Kalisti, koji smatram relevantnim za poreklo sazvežđa Medveda, treba imati   na umu   nekoliko stvari.
   
Pre svega, klasični naučnici smatraju da se  Artemida izjednačava sa Kalistom u ovoj priči što nije istina. Izvorno Kalista nije bila grčka boginja ona čak nema ni grčko  ime i njeno obožavanje je vrlo drevno.

Drugo, Arkadijanci tvrde da su bili stvoreni pre   Stvaranja Meseca,  i oduvek su mislili da je Veliki Medved Kalista koju je Zevs pretvorio u medveda.   Istina je, Homer ne spominje direktno mit o Kalisti,   ali   njegova izjava da se  Medved  "ne kupa u okeanskim kupalištima", se može odnositi na Herinu molbu Oceanusu i Tethysu da je “medvedu”  zabranjeno ono što drugim zvezdama nije. Jasno je, međutim, da on ima malo poštovanja prema Artemidi.   Na kraju krajeva, Artemida je boginja “osvojene rase”.   Grci su prihvatili mit   kada su usvojili Artemidu i Hesiod je savršeno upoznat sa tim  prema Eratosthenu.

Treće, dobro je poznato da je svaka grčka rasa pokušavala pronaći svoje korene u Zevsu.   Arcas je bio predak   Arkadijcima i bilo bi   poželjno da mu je majka njihova omiljena boginja. Ali čak i na taj rani datum, barem među Arkadijcima, smatrala se devičanskom boginjom i stoga nije mogla biti majka.   Jedan od njenih kultnih naslova bio je Calliste ("najlepša"),   koji se lako može “greškom” protumačiti kao Callista i povezati  ­Callista s Artemisom jer su obe kao devojka i medvedica, pogotovo zato što je medved u Arkadiji bio sveta životinja,  i odigrala je istaknutu ulogu u njenom kultu.   Kalisto iako  nije boginja postala je Arkasova majka sa Zevsom.  Ostatak priče nam govori kako su postale zvezde, Callisto kao Medved i Arcas kao BoOtes ili Arktophilak,  "medvedara". Identifikacija Arcasa uz Ursa Minor kasni  i potpuno je netačna.

Da bi razjasnio celu zbrku oko imena počeću od samih imena I pokušaću da rastumačim na jedan drugačiji način posmatrajuci iz drugog ugla. Da bi bilo jasnije imena i nazive ću pisati na engleskom jeziku uz grčki i srpski.
 Ime Sazvežđa Boötes Βοώτης izgovara se /Voótis/ u prevodu “pastir” ili “orač” prvi je spomenuo Homer u Odiseji a na srpskom se zove Volar iz čega mogu da zaključim da je koren obe reči Vo.
Najsjajnija zvezda sazvežđa Boötes je Arcturus a ime je dobila od starogrčke reči Ἀρκτοῦρος (Arktouros) “Čuvar Medveda” nastale od reči ἄρκτος (arktos), "medved” i οὖρος (ouros), "čuvar” i to ime je poznato još od Hesioda.”
Jedini logičan zaključak za poreklo “medveda” je u slovnoj grešci jer se na Sanskritu medved kaže “r̥kṣa” a bik “vrsa” sto podseća na “ursa”. Na sanskritu se ranije koristila reč “vrsa” za bika a danas se prevodi kao taurus a pored toga ima jos dosta značenja kao np. sunce, voda, pravda, vrlina i kao sinonim za dosta Indijskih bogova, Shiva, Indra, tako su se zvala dva Krišnina sina itd. Arcturus bi u ovom slučaju mogao da se protumači kao Arc T(a)urus gde je Arc “luk” a Taurus “bik”. Ovo ima smisla ako još uzmemo u obzir da, što je poznato svakom ko je učio orijentaciju uz pomoć zvezda, Arcturus pravi luk “arc” između Velikog Medveda zvezde Spica u sazvežđu device.

Iz mita o Kalisti I dosadasnjih činjenica uz pomoć etimologije mogu da pronadjem vezu i sa srpskim jezikom analizirajući imena I nazive. Ako prevedemo Arcas na srpski (arc=luk) dobijamo Lukas ili Luka što veoma podseća na ime njegovog oca Lycaon sto bi moglo da se prevede kao Lukan što bi moglo da ima veze sa  Callisto koja bi bila Spica (devica) i lukom između zvezda Arcas i  Callisto kao i luka (luk i strela) kojim je u nekim verzijama mita Arcas ubio Callisto.
Do sada smo dokazali da je sazvežđe dobilo ime Ursa Major “Veliki Medved” greškom grka prilikom prepisivanja starih mitova i Homerove Odiseje. Ako ne računamo savremeni naziv Big Dipper “Velika Kutlača”  ostaje da vidimo koje je ime najstarije Velika KolaVeliki Vagon ili Dugi Krugovi. Iz daljeg razmatranja bih izostavio I Sumerski naziv Dugi Krugovi jer je vrlo lako moglo doći do greške prilikom dešifrovanja piktografskog I klinastog pisma ali vratićemo se ponovo i kod Sumera. Dakle ostala su jos dva naziva, Slovenski Velika Kola i Germanski Veliki Vagon.


Prilikom ovog istraživanja došao sam do saznanja das u još stari Vinčanci znali za Velika Kola koja su imala vrlo važnu ulogu u ratarstvu jer su uz pomoć uređaja koji su izumeli mogli da odrede godišnja doba. Posto su već otkrili da tačno za godinu dana Velika Kola naprave pun krug oko 
Severnjače a za točak ili kolo su već znali i još ako uzmemo u obzir da se uredjaj zvao kolovrat (od kolo+vrt) onda je jasno odakle naziv Velika Kola. Poznato je da su na prostoru Vinče pronađeni najstariji prikazi svastike ili kako se kod nas kaže kolovrat a da je to bio uređaj koji su koristili odnosno prvi kalendar slike same govore.  E sad su se u priču ponovo uključili Indija sa svastikom i Sumer sa “Dugi Krugovi”. Pun
krug Velika Kola prave samo ako se posmatraju iznad 35 stepeni severne geografske širine 
što dovodi do zaključka da sa prostora Mesopotamije i Indije nije moguće posmatrati Velika kola tokom cele godine. Još bi dodao da u Indiji svastika ima drugačije značenje od našeg naziva kolovrat a ponovo bih se vratio I na Homera koji kaže ds se “medved” nikad ne kupa u okeanskim kupalištima što bi značilo da nikad ne zalazi iza horizonta.

                                                  ***Dejan Maletić***





Коментари

Популарни постови са овог блога

Oče naš na srpskom i grčkom